Избор на транспортна фирма за превоз на товари

By | 13.07.2022
Избор на транспортна фирма

Търговската дейност на спедицията е транспортиране на стоки от точките на произход до дестинациите чрез множество превозвачи по суша, въздух и море.

Изпращачите обикновено не са в състояние да се справят с логистиката, която стои зад превози на товари, и се нуждаят от доказана транспортна фирма, която да предоставят съответните услуги. Ето защо е важно да намерите спедитор, който може да се погрижи за вашите нужди.

Съвети за намиране и избор на спедитор

1. Уверете се, че са реномирани

Изграждането на добра репутация отнема години, която може да бъде унищожена за секунди. За спедиторите репутацията и връзките им са това, което движи бизнеса им.

Ако не можете да намерите никаква справочна информация в мрежите за логистично партньорство и интернет, тогава просто поискайте от спедиторите препоръки. Това не би трябвало да е проблем за всеки уважаван спедитор.

2. Намерете фирма с подходящ опит

Когато става въпрос за опита на даден спедитор, има няколко неща, за които трябва да сте наясно. Например, ако се занимавате с митнически процедури при внос и износ, трябва да знаете дали вашият партньор има познания в бранша, за да се ориентира в законите и разпоредбите както в страната на произход, така и в страната на местоназначение.

Също така, трябва да помислите дали е необходимо да работите със специалист, особено такъв, който се занимава с вашия вид товар. Независимо дали изнасяте бързо развалящи се стоки и се нуждаете от хладилен контейнер, или ако изпращате рециклирани пластмаси, наличието на спедитор, който познава най-добрите практики за транспортиране на вашите стоки, е от първостепенно значение.

3. Уверете се, че разполагат с добра мрежа

Взаимоотношенията на спедитора в бранша са изключително важни. Връзките в транспортната индустрия са разликата между успеха и провала.

Ако искате да научите повече за мрежата на вашия спедитор, не забравяйте да го помолите за препоръки или да го попитате с кого работи.

4. Изберете фирма с подходящи услуги за вашите пратки

Услуги, свързани с документите

Уверете се, че сте намерили някой, който разбира какво управление на документи ви е необходимо. Последното нещо, което искате, е да откриете, че вашият спедитор не може да предостави някоя от следните услуги:

 • Заверяване на фактури от името на изпращачите;
 • Внасяне на поправки в грешни документи;
 • Получаване на сертификати (застрахователни, инспекционни и др.);
 • Изготвяне и преглед на документация;
 • Помощ при митническото оформяне;

Логистични услуги за доставка

Трябва също така да се уверите, че вашият спедитор може да предложи следните услуги:

 • Договаряне на тарифи за въздушен, морски и автомобилен превоз;
 • Предлагане на оферти за износ и внос;
 • Намиране на подходящи маршрути за превоз на пратки;
 • Организиране на опаковане и товарене;
 • Намиране на подходяща застраховка на товара;
 • Извършване на плащания от ваше име;

Тези услуги и гореспоменатите задължения по управление на документите са само малка част от това, което спедиторът може да помогне да се организира. Изключително важно е да разберете какво може и какво не може да осигури потенциалният спедитор.

5. Изберете някой с прозрачна ценова структура

Само си представете този сценарий. Искате оферта за цена. Необходими са три дни, за да чуете отговор, и след като резервирате място, по-късно откривате, че цената е по-висока от първоначално договорената.

Възможно е да установите, че предложената обща ставка за превоз на товари не е прозрачна и че разходите се комбинират. Спедиторите могат да ви таксуват за горивни надбавки или брокерски такси, а вие дори да не знаете за това. Намерете спедитор с прозрачна ценова структура, която не предизвиква двусмислие.

6. Уверете се, че предлагат застраховка на товара

И така, намерили сте спедитор с прозрачни цени,  услугите, от които се нуждаете, и имате взаимно доверие. Сега обаче трябва да помислите за един последен въпрос, а именно за застраховка на товара.

Ако искате да сте спокойни и да намалите риска, е необходимо да закупите карго застраховка, която осигурява покритие за превоз по суша, море или въздух срещу възможността за загуба или повреда на пратката ви.

Може да се наложи да помислите и за намиране на спедитор, който може да предложи специфична карго застраховка, в зависимост от вашите транспортни нужди. Тъй като има различни видове застраховки на товари, работата със спедитор, който може ефективно да покрие вашия товар, е от ключово значение.