Как една кухненска мивка може да подобри хигиената на вашия дом?

By | 28.06.2022

В кухнята мивката е основният източник на вода и отпадъци, тъй като мръсните съдове трябва да отидат някъде. Голяма мивка може да обслужва до петима души и ще осигури достатъчно място за почистване на съдове. Тази статия ще обсъди различни аспекти на кухненските мивки и как те могат да подобрят хигиената на вашия дом. Нека да разгледаме най-често срещаните проблеми с кухненската мивка и как да се справим с тях. Ще обсъдим и някои от най-добрите съвети за почистване на кухненски мивки.

Видове кухненски мивки

Наличието на два или три отвора е най-основният вариант, въпреки че крановете с един отвор са по-сложни. В допълнение към броя на дупките, стилът на крана ще определи неговата издръжливост. Някои мивки разполагат с опции за двойни мивки, които ви позволяват да миете от едната страна на мивката и да ги изплаквате от другата. Мивките с едно корито са с правоъгълна форма и нямат разделител, но се предлагат в много стилове и размери.

Ъгловите мивки имат две предимства. Те ви позволяват да съхранявате по-високи тигани и консумативи в тях и осигуряват много място под шкафа. В допълнение към осигуряването на повече пространство, ъглова мивка може да осигури свободно оттичане. Въпреки това, ако имате високо ниво на твърдост на водата, ще трябва да извършите водопроводни ремонти на канализацията. Мивката със задно оттичане позволява използването на контейнери за боклук под мивката, издърпващи се рафтове и големи саксии.

Когато сменяте кухненски мивки, измерете наличното пространство за новата мивка. Уверете се, че съответства на съществуващата водопроводна инсталация. Мивка, която виси твърде ниско, може да не се оттича правилно и ако промените височината на стената, вероятно ще трябва да промените водопроводната инсталация зад стената, за да я приспособите.

Какъв материал да избера?

Професионалните кухни обикновено избират мивки от неръждаема стомана, тъй като те са издръжливи и лесни за почистване. Неръждаемата стомана също е устойчива на надраскване и петна. Ако търсите мивка с по-малко издръжливост, изберете мивка от шамот. Шамотът е огнеупорна глина с керамично покритие. Високата му топлоустойчивост го прави отличен избор за кухнята.

Друг основен компонент на кухненската мивка е кранът. Повечето кухненски мивки се доставят с един лост, който можете да завъртите, за да регулирате потока на водата, наречен смесител. Често един лост се използва за управление на топла и студена вода. Тялото на крана се свързва към водопроводните линии. Веднъж монтиран, кранът вече няма да може да се регулира. От друга страна, чучурът е външен компонент. В чучура е разположен аератор, който помага за регулиране на водния поток.

Друг вид кухненска мивка е такава с дъска за отцеждане. Мивките с дъска разполагат с малки легенчета, които са идеални за приготвяне на храна. Ниската преграда е чудесен компромис между кухненска мивка с едно и две мивки. Въпреки че кухненската мивка с нисък разделител е по-тясна от стандартната мивка, тя също е по-плитка от стандартната мивка, така че можете лесно да поставите повече предмети в нея. Повечето хора предпочитат мивка с нисък разделител за приготвяне на храна.