Брекети – подвижни или фиксирани да изберем?

By | 03.07.2022
алайнери

За красиви зъби и за изправяне на зъбната редица, сега има много различни видове брекети.

Какъв вид регулиране на зъбите е възможно? Това зависи от вида и тежестта на несъответствието, възрастта на пациента, личните изисквания и цената на стоматологичното лечение.

Изборът на типове брекети: подвижни или фиксирани?

Брекетите могат да бъдат здраво в устата или прикрепени към зъбите през цялото време на лечението, или могат да регулират зъбите под формата на подвижни пластини и алайнери.

За деца и юноши в много случаи се използват алайнери, тъй като те могат лесно да бъдат адаптирани към растежа на челюстта. Те упражняват натиск върху челюстта и по този начин преместват зъбите в право положение. Не е възможно да се промени позицията на корените на зъбите с тези видове брекети. Повече информация за алайнерите прочетете тук.

Ако това е необходимо за корекция, фиксираните брекети са правилният избор. Проводниците, които са индивидуално адаптирани към отклонението, са постоянно фиксирани в устата с така наречените скоби. С вътрешни фиксирани брекети зъбите се коригират невидимо.

Терапия с алайнери все още е сравнително нова сред видовете скоби за възрастни. С почти невидими, подвижни алайнери, зъбите са незабележимо и естетически приведени в правилната позиция.

Разнообразието от видове брекети – правилният метод за всеки дефект

Кои брекети са подходящи за мен?
Тъй като днес се предлагат голям брой видове скоби, почти всички несъответствия на зъбите и челюстите вече могат да бъдат ефективно коригирани. Нуждите на пациента също могат да бъдат взети под внимание.

В последно време стоматолози, ортодонти и пациенти предпочитат да залагат на алайнерите, и това е напълно разбираемо – те са подвижни, невидими и имат страхотен резултат за кратко време.

Преди да започнете лечението, важно е да изберете компетентен зъболекар, който ще ви посъветва за всички възможности и ще определи най-подходящия метод за корекция на зъбите въз основа на вашите желания и текущото състояние на вашите зъби. Той също така ще ви информира за очакваното време за носене и точните разходи, които ще бъдат направени за корекцията на зъбите. Колкото до цените на брекетите – те са строго индивидуални в зависимост от вида брекети, които изберете.

В зависимост от вида на несъосност брекетите трябва да се носят между 2 и 3 години; ако зъбите са лошо неправилно подравнени, може да се наложи да се носят до 4 години. Разходите възлизат на около 5000 лева за продължителност на лечението до 3 години, като за всяка следваща година трябва да се изчислят около 3000 лева.