Колко струват зъбните импланти

By | 03.07.2022
implanti

Зъбните импланти служат като изкуствени корени на зъбите, които са здраво закрепени в челюстната кост. След това към него могат да бъдат прикрепени зъбни коронки, мостове или протези. Терапията се провежда в няколко стъпки: от рентгеновото изображение, през имплантирането на изкуствен корен на зъба до завършената протеза.

Отнема между 3 и 6-9 месеца, докато приключи лечението при зъболекар или орален хирург, в зависимост от това дали е необходимо костно уголемяване. Основната причина за това е, че имплантът трябва да заздравее в костта в продължение на няколко месеца, преди да може да се постави зъбна корона, мост или протеза.

Дългосрочният успех на имплантацията изисква добра устна хигиена; препоръчва се ежедневно почистване на имплантите. Ако има сериозни общи заболявания или метаболитни нарушения, лечението понякога не е възможно или само при определени условия. Ако загубите един или повече зъби поради кариес, пародонтоза или след злополука (напр. Травма на предния зъб), имплантите са добър вариант за постоянно запълване на празнините, възникнали с неподвижни или подвижни протези.

За всички, чиято зъбна междина трябва да се запълни с мост, лечението със зъбни импланти предлага нежна алтернатива. Зъбната протеза е здраво закрепена в челюстта от импланта, но за разлика от конвенционалните мостове, съседните зъби не са под напрежение чрез смилане на короната на зъба. При пациенти без зъби имплантите често правят възможно първо стабилно възстановяване. Ако в челюстта вече няма достатъчно собствени зъби, те служат като опорни точки за подвижни протези или неподвижни мостове.

Зъбен имплант: какво можете да допринесе за успеха на терапията?

Дълбокото възпаление (пери-имплантит) застрашава задържането на импланта. Ето защо е важно да се поддържа задълбочена хигиена на устната кухина. В допълнение към редовното миене на зъбите, пространствата между зъбите и зоната под моста също трябва да се почистват ежедневно с малки междузъбни четки и зъбен конец. Също така трябва да имате контролен преглед и професионално почистване на зъбите поне на всеки 6 месеца. Там ще получите и съвети как най-добре да се грижите за протезите си.

Какво трябва да имате предвид след терапията?

Непосредствено след поставянето на импланта, повърхността на раната трябва да се грижи внимателно (например с мека четка за зъби). Продължавайте да миете зъбите си редовно и старателно, но бъдете особено внимателни около новозашитите венци. Също така трябва да полагате малко физически грижи през първите няколко дни след процедурата. Избягвайте горещите бани и сауни. Когато се храните, уверете се, че храната не е прекалено гореща за начало и че твърдите храни не се дъвчат в засегнатата област.

Зъбен имплант: разходи и здравно осигуряване

В зависимост от здравноосигурителната компания протезите се поддържат с определена фиксирана сума или част от разходите се покриват. За импланти или мостове обаче трябва да платите сами. Разходите за импланта и короната на импланта възлизат на около 2 400 лева. В случай на мост или протеза с опора на импланта, се очакват значително по-високи разходи. Затова помолете Вашия лекар да обясни предварително очакваните разходи за лечение.