Кои са най-подходящите храни за хора с диабет и кои трябва да се избягват?

By | 22.02.2022

Яденето на определени храни и ограничаването на други може да помогне на хората с диабет да контролират нивата на кръвната си захар. Диета, богата на зеленчуци, плодове и здравословни протеини, може да има значителни ползи.

Hrani pri diabet

Както захарните, така и нишестените въглехидрати могат да повишат нивата на кръвната захар. Но тези храни, в правилните количества, могат да играят важна роля в балансирания план за хранене. Правилното количество и вид на въглехидратите може да се основава на много фактори, включително нивата на активност на човека и лекарства, като например инсулин.

Принципи на хранене при диабет

Ендокринологът може да даде конкретни препоръки. Като общо правило обаче хората трябва да се опитват да следват някои насоки. За хората с диабет и особено за бременните с гестационен диабет ключовите моменти в полезното хранене са следните:

  • Включете плодове и зеленчуци.
  • Яжте постни протеини.
  • Избирайте храни с по-малко добавена захар.
  • Избягвайте трансмазнини.
  • Яжте по-малко преработени храни.

В тази статия са разгледани някои от най-подходящите храни за хора с диабет, както и кои храни да се ограничат и как да се гарантира, че диетата е балансирана.

Храни при диабет

Зелените листни зеленчуци са пълни с важни витамини, минерали и хранителни вещества. Освен това те оказват минимално въздействие върху нивата на кръвната захар. Те също така осигуряват протеини и фибри.
Хората могат да консумират тези зеленчуци в салати, гарнитури, супи и вечери. Комбинирайте ги с източник на постни белтъчини, например пилешко месо или тофу.

Пълнозърнестите храни пък, съдържат голямо количество фибри и повече хранителни вещества, отколкото рафинираните бели зърна.

Храненето с високо съдържание на фибри е важно за хората с диабет, тъй като фибрите забавят процеса на храносмилане. По-бавното усвояване на хранителните вещества помага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

Източници:
https://диабет.бг/полезни-статии/принципи-на-хранене-при-захарен-диабет
https://badiabet.com/