Наркотична зависимост – какво е съвременното лечение

By | 13.11.2021

narkotichna-zavisimost

Наркотична зависимост е често срещано заболяване, което нанася сериозно поражения върху самата личност. По правило се усложнява при наличието на патологии от страна на физическото тяло. Човек, който преминава през пътя на наркозависим, системно и безпощадно се самоунищожава всички. Той постепенно губи близки и приятели, пренебрегва придобитите професионални умения и знания и постепенно се включва в средите на престъпния свят.

Терминът наркотична зависимост най-точно отразява връзката, която се развива между човека и психоактивните вещества. За много кратко време се развива устойчив навик за употреба на наркотици, а целият по-нататъшен живот става буквално подчинен на търсенето на нова доза. Твърде, късно, прекалено късно, пристрастеният започва да осъзнава, че не може сам да се отърве от зависимостта и се нуждае от помощта на специалисти.

Когато привикне, веществата вече не са източник на щастие и удоволствие, а начин да се отървете от ужасните болезнени симптоми на отнемане (абстиненция). Физическите и психическите страдания, които наркозависимият изпитва, не могат да бъдат сравнени с нищо друго. Силно повлиян от моментното състояние зависимият е способен извърши престъпление. Той не може, да се контролира, а единственото, за което мисли, е придобиването на следващата доза от наркотичното вещество.
Наркотичната зависимост се развива на два основни фактора – физически и психически. Основните признаци на развитие към сериозна зависимост са:

  1. – необходимостта от увеличение на дозата и честотата на приема на веществото;
  2. – появата на симптоми на отнемане;
  3. – психични промени, подобни на проявите на шизофрения.

Всички наркотични вещества, независимо от начина на приложение, увреждат вътрешните органи и системи, което увреждането често е необратимо. Продължителността на живота сериозно се редуцира, в редки случаи зависимите живеят с наркотици 15-20 години. Съществува връзка с индивидуалните характеристики на организма. За жалост има зависими, които за изключително кратко време губят животът си.

Наркотичната зависимост се лекува, предимно, чрез индивидуален терапевтичен курс. Някои пристрастени се нуждаят от дългосрочно консултиране с психотерапевт.