Кои са Монтесори играчките?

By | 28.04.2021

Кои са Монтесори играчкитеПочти всички са чували за възпитателните методи на Мария Монтесори, както и играчките към тях. Все пак, понякога не е напълно ясно точно какво съдържат и как те са от полза на детето, затова в тази статия накратко ще ги представим.

На каква основа са изградени?

Те са базирани на основата на геометричните фигури. Например, чрез пирамидата децата се научават да подреждат предметите по големина, а ярките цветове ще стимулират зрителното възприятие. Тоест това са играчки, които са подходящи дори и за най-малките.

Монтесори играчките помагат на детето да развие мисленето, наблюдението, възприятието, различаването на фигурите.

Направени са от естествени материали

Децата опознават света около себе си чрез допир.  Поради тази причина Монтесори играчките са направени от дърво. Допирът е приятен и не дразни кожата на децата, подходящи са и за деца с алергии. Поради тази причина те не губят интерес към играчката, а се връщат отново към нея.

Развиват въображението на детето

Едно от най-важните неща е, че те не слагат ограничение върху въображението на детето. Цветната мозайка например, позволява на детето да развие фината си моторика и креативността, като измислят различни фигурки и ги подреждат.

Детето изследва света около себе си, като се докосва до всичко. Хубаво е да има играчки, които включват различни текстури и така естествено то да се научи да разпознава особеностите.  Например, играта може да е включена с кръгче, което детето да докосне в центъра и да каже какво усеща – дали е меко или твърдо.

Може да използвате и друг вариант – да завържете очите на детето или да го накарате да гледа настрани, а след това да го насочите към текстурата. По този начин, то ще се концентрира основно върху сетивата си и по-лесно ще може да усети към какво го насочвате или да ги разпознава.  Усещането на различните текстури също е основен принцип при метода на Монтесори.