Варна: Морската столица на България

By | 08.03.2021

Град Варна е не само важен индустриален, икономически и културен център на България, но и негова туристическа столица. Варна е третият по население град в страната, с повече от 350 хиляди жители. Важен индустриален, икономически, културен и туристически център на страната. Градът се простира по протежение на Варненския залив и е разделен от една от най-големите инженерни структури на Балканския полуостров – „Аспарухов мост”. Мостът се простира върху изкуствен канал, свързващ морето с Варненското езеро. Мостът предлага уникална гледка към града, морското пристанище Варна и корабостроителницата, височината на моста в най-горната част достига 50 m.

Варна е един от най-старите градове в Европа. През VI век. Пр.н.е. привлечени от необикновеното спокойствие на Черно море в този регион, гърците – моряци, местни жители на Милет, отплавали до бреговете на тракийската земя и след дълги войни основали своята колония. По това време пристигналите от север орди на Про-Болгар победиха армията на византийския император Константин IV Погонат в устието на река Дунав и го принудиха да поиска мир. Тук е подписан мирният договор. В древността градът е бил известен като Одесос. На това място са наслоени няколко културни пласта – Античността, Средновековието, ерата на националното възраждане и модерността. Неслучайно именно тук в покрайнините на Варна по време на разкопките на варненския некропол е намерено най-старото златно съкровище на планетата (IV хил. Пр. Н. Е.), Изложено във Варненския археологически музей. Историята наистина не познава този вид паметник, създаден от мистериозен народ, живял на тази земя много преди траките. Откриването на варненския некропол принуди историците да преосмислят коренно своите идеи за развитието на световната цивилизация.

По време на руско-турските войни от 18 – 19 век. Варна, която имала голямо стратегическо значение като пристанище и крепост, покриваща най-краткия път до Константинопол, била многократно обсаждана от руски войски (през 1773, 1810, 1828); обсадата от 1828 г., завършила с превземането на града.

В днешно време Варна е икономически, културен и административен център, един от най-динамично развиващите се градове в България. Варна разполага с модерно международно летище, най-голямото морско пристанище в страната, яхтено пристанище, жп гара, оживени магистрали и пътища правят пътуването до Варна бързо, лесно и удобно. Варна е един от най-важните транспортни центрове в Югоизточна Европа. Оттук морските фериботи тръгват към Грузия, Украйна, Турция и други страни.

Варна се конкурира с такива големи градове; като София и Пловдив, не само заради специалния им статут на морски курорт, но и в областта на културния живот, богат и разнообразен. Градът е известен със своите исторически архитектурни паметници, музеи и художествени галерии.

Също така е невъзможно да не се разкаже за нощния живот на Варна: плажен дискотечен комплекс, състоящ се от 10 клуба с различен музикален съпровод и огромен брой кафенета и барове. Също така в центъра на Варна има много дискотеки, магазини, кафенета и ресторанти.

Разходка из града и запознаване с неговите забележителности е добре да започнете от площада на Независимостта, на който стои сградата на операта. Започнете с обиколка на крепостните стени от епохата на Древен Рим и Кръглата кула, след това – катедралата „Успение Богородично“, старите камбанки в градската градина, разходка из жилищните квартали, чиито улици са скрити в сянката на кестени и равнина дървета и скоро ще се озовете в пристанището.

На насипите ще бъдете посрещнати от ярките цветя на Приморския парк. Според разказите, по едно време тя е била положена в бароков стил по примера на виенските дворцови градини Шон-Брун и Белведере. В впечатляващо красивия парк се помещават Националният исторически и други музеи, както и Планетариумът, зоопаркът и аквариумът.

Във Варна можете да прекарате ваканцията си по всяко време на годината. И дори „извън“ сезона, балнеолечебните зали на курортния град ще ви помогнат да възстановите силата си. В същото време можете да изпитате всички забележителности в много по-спокойна обстановка.