Как типът на кожата и цветът на косъма влияят върху резултата от лазерната епилация

By | 10.09.2020


Как типът на кожата и цветът на косъма влияят върху резултата от лазерната епилацияКакто всеки вид терапия, така и лазерната епилация не дава идентичен резултат във всеки отделен случай. Доколко ще бъде ефективна терапията зависи от голям брой фактори. Водещите сред тях са типът кожа и цветът на косъма. Те зависят от етническата принадлежност и генетичната предопределеност.

При кандидатите с фототип от І до ІV лазерната епилация е най-високо ефективна. Като цяло това са хора със светла кожа и тъмен нюанс на косата, вариращ от черен до тъмно рус.

При V и VІ тип, към който спадат хората с тъмна кожа, лазерната епилация е с ограничена ефективност и не толкова бърза. За тях е важен изборът на лазерния апарат.

 

Защо и как типът кожа влияе върху лазерната епилация и избора на апарат?

 

В човешкия косъм се съдържа меланин в големи количества. Този пигмент преобразува светлината от лазерния апарат в топлина. Съдържанието му в кожата е много малко. При хората с тъмна кожа обаче количеството му е завишено. Това засилва риска от увреждания на кожния епидермис. Може да се появи засилена пигментация, или обратният ефект. Налага се тъмната кожа да се третира с по-ниска енергия. Ефектът се намалява и се появява нужда от повече на брой процедури.

По правило фототип от І до ІV включително  се третират с александритен лазер с дължина на вълната 755 nm, а тъмната кожа от тип V и VІ с Yag лазер с дължина на вълната 1064 nm.

 

Как цветът на косъма влияе върху резултата от лазерната епилация?

 

Светлите косми, каквито имат по правило тъмно русите и светлокестенявите хора, са трудни за епилиране с лазер, защото абсорбацията на светлина е по-малка при тях, а така унищожаването на космените фоликули е по-трудно и по-бавно. Необходим е по-голям брой процедури, отколкото се изискват при по-тъмните косми.

Светло русите и червеникавите косми съдържат пигмента фемелианин (phemelianin), който затруднява поглъщането на светлината.

Сивите и белите косми не съдържат никакъв пигмент и затова няма възможност светлината от лазера да се абсорбира и да се превърне в топлина, която да премахне косъма. Ефективна лазерна епилация е невъзможна за тях.

Светлата коса и тъмният косъм са идеалната комбинация за лазерна епилация, а резултатът е отличен.

Определянето на фототипа кожа е първата стъпка за решаване на уравнението доколко един кандидат е подходящ за лазерна епилация. Има и много друго фактори, които се взимат под внимание, затова консултацията със специалист е препоръчителна.