Незабравим ден – църковен брак

By | 26.08.2020


Осъзнатата отговорност и любовта отвеждат влюбените до олтара. Сключването на църковен брак е дълбоко осъзната необходимост. Преминаването под венчило само за това, че всеки го прави е нежелателно.

Бъдещите съпрузи, влизайки в църквата, осъзнават колко силна е Божията благодат. Преди всичко те са прекрасни с красотата, която носят в своите души. Заедно с Божията помощ те ще посрещат всеки ден и ще решават проблемите си. В семейството на християните има много обич и уважение. Поколенията се възпитават във вяра в Бог, да се спазват християнските норми на поведение.

За новото семейство църковният брак е незабравим ден. Те се подготвят с трепет и вълнение за влизането в храма, за самото венчаване. Преди всичко те правят избор на храма, в който ще се венчаят. В разговор със свещеника се запознават с изискванията за ритуала венчание. Изискванията за църковен брак са редица – задължително сключен граждански брак, бъдещите съпрузи трябва да са кръстени, да нямат роднинска връзка.

Самият ритуал протича в продължение на час, при което съпрузите получават Божията благодат. С Божията помощ те ще продължат семейния живот, ще се радват, ще споделят неволята, ще пазят и поддържат християнските норми в своето семейство. Хубавото е, че в християнското семейство всеки твори за общото с много любов и същевременно всеки си има своето лично пространство. За това в храма влизат само бъдещи съпрузи, осъзнали своята любов, взаимно уважение и дълбоко вярващи в Бог и Неговата сила.

Има християнски семейства, които предпочитат църковен брак да се сключи по-късно – тогава, когато са напълно сигурни в своята силна вяра и зачитане на Божиите заповеди. Те не робуват на модерното, защото вярята е това, което им показва правилния път, наясно са с Божията благодат.

За съжаление бракът, сключен пред Бог, в България няма юридическа стойност. Всички материални взаимоотношения между съпрузите се уреждат само на основание на гражданския брак. Той е решение и за младоженци с различно вероизповедание.

След приключване на ритуала младото семейство приема поздравленията на роднини и приятели. Незабравимият ден завършва с почерка и веселба, които дълго се помнят и разказват с радост на децата.