Актуален проблем – паркет за подово отопление

By | 02.08.2019


Съчетаването на подовото отопление с паркетно покритие е актуален проблем, по който има много информация в интернет. По форумите има различно мнение – накой считат, че поставянето на дървено покритие върху подово отопление е безумие, а други са на мнение, че дървото е много подходящо за това. Дървото е добър проводник на топлината и може много добре да се използва за изработване на паркет за подово отопление.

Всяко естествено дърво реагира на промяната на влажността и температурата и въпросът се свежда до това каква технология се използва за обработката му. Полагането на паркет за подово отопление става направо върху замаската. Тя трябва да бъде равна и здрава. Паркетната дъска може да се постави като се ползват и специални скоби – метода на „плаващия под”. В този случай е нужно замазката да бъде равна, а здравината не е от голямо значение, тъй като масива не се залепва към основата.

При използване на дървено подово покритие е необходимо температурата на повърхността на пода да не надвишава 26 градуса и пода да се подгрява равномерно, така че до всяка дъска да достига еднаква температура. При избор на паркет за подово отопление да се избягва такъв от клен и бук. Повечето специалисти считат, че оптимална система за подово отопление е водната. Тя равномерно нагрява пода и рязката промяна на температурата при нея е сведена до минимум. За поставянето на такава система трябва да се отдели много време и е нужен опит в това.

Има възможност да се ползва и инфрачервена система за подово отопление. Тя намира идеално място под пода и се монтира лесно. Има няколко варианти за мощността на тази система, което позволява да се избере най-оптималния от тях за съответния под. Така вие имате възможност да зададете такава температура, благодарение на която ще запазите дълго време своя под в отлично състояние.

Благодарение на новите технологии, производителите дават всичко най-добро от себе си за производството на качествен паркет за подово отопление. Когато разгледате предложенията на различните търговци и производители в интернет пространството, само ще се уверите в това. Използването на паркет за подово отопление ви осигурява съчетаването на красота, комфорт и уют във вашия дом.