Как да обзаведем спалнята?

By | 08.07.2019

Ако ви предстои да се преместите в нов дом или да ремонтирате стария, със сигурност спалнята е една от стаите, на които искате да обърнете по-специално внимание. За да се наслаждавате на дълъг сън през нощта, погрижете се да създадете уютна обстановка. Ето кои   неща да съобразите, ако искате да превърнете спалнята в свои собствен рай.

  1. Изберете цветовете

Преди да се впускате в покупка на мебели, завивки и декорации, първо изберете цветова схема за вашата спалня. Така по-лесно ще постигнете хармонична и стилна визия в стаята. Какви цветове да изберете, разбира се, е най-вече избор, основан на личните ви предпочитания. Все пак, специалистите по интериорен дизайн препоръчват да изберете неутрални цветове, които да създадат усещане за спокойствие и уют. Това не означава да използвате само скучни цветове като бежово, бяло и сиво. Може да добавите разнообразие  с  приглушени сини, зелени или розови тонове. Не избирайте прекалено ярки цветове за стените и обзавеждането, защото те стимулират мозъчната активност и могат да попречат на добрия сън.

  1. Леглото

Леглото е центърът на вашата спалня. Това е мястото, където ще прекарвате средно по 8  часа всяко денонощие, така че отделете му специално внимание. Изберете материал, от който да е направено – дърво или метал. Също, съобразете го, така че да се вписва в цялостната концепция за дизайн. Ако разполагате с по-малко пространство обмислете варианта за легло с шкафове или повдигащ се матрак, за да можете да съхранявате част от вещите си там.

Най-важната част от леглото, която трябва да изберете е матракът. На пазара има много видове матраци. Направете проучване и изберете най-подходящия за вашите нужди.

Последното, но не и по важност са завивките и чаршафите. За тях заложете естествени дишащи материи, за да не спарват тялото докато спите. Изберете десени, които да допълват цялостния дизайн на спалнята.

  1. Светлината

Светлината също е много важен компонент. Различни научни изследвания доказват, че дългото излагане на силната изкуствена светлина може да причини здравословни проблеми като стрес, безсъние и затлъстяване. За да избегнете такива неприятности, заложете на топла естествена светлина за спалнята и изберете крушки с температура между 2000-3000 калвина.

За да не ви пречи слънцето сутрин, погрижете се за завесите. Ако нямате външни щори, по-добре забравете за тънките прозрачни пердета. Вместо тях изберете плътни завеси, които да ви предпазват от слънчевата светлина. Така спалнята ви ще изглежда стилно и същевременно вие ще си осигурите дълъг и спокоен сън.

  1. Декорации

Това е най-забавната част от целия процес по обзавеждането , защото ви дава свобода да развихрите въображението си и да изразите личния си стил. Превърнете спалнята си във вашия личен рай. Добавете декоративни възглавнички по леглото, рафтчета с книги или семейни снимки. Може да сложите и огледална врата на гардероба, за да спестите място. Има безброй много варианти, вие само трябва да си изберете!

След като сте готови с всичко това, идва ред да заслужена почивка. Завийте се и спете спокойно!