Тоалетната чиния – важен елемент от всеки дом

By | 21.11.2017

toaletna-chiniqТоалетната е едно от най- важните помещения за всеки дом. Тя се използва ежедневно, а в повечето домакинства нейната експлоатация продължава между 15 и 20 години. Затова, преди да изберете тоалетна чиния, трябва да обърнете внимание на няколко важни аспекта:

Дизайн

Няма как да не обърнете внимание на външния вид, а относно тоалетните чинии днес се предлагат доста разнообразни модели, които отговарят на всеки стил. Най-голямата дилема в случая обаче е дали изберете моноблок или окачена тоалетна.

Моноблокът върви заедно с тоалетно казанче и за разлика от окачената тоалетна, той се монтира по-трудно, но има редица предимства. Едни от най-модерните тоалетни са тези с вградено казанче, което е скрито в стената и по този начин придава по-изчистен и естетически вид на помещението.

Форма

Формата е от голямо значение, защото трябва да осигурява удобство и стабилност на потребителя. Затова е препоръчително да я пробвате, преди да изберете, за да обърнете внимание на това как се чувства тялото ви в седнало върху тоалетната положение.

В зависимост от вътрешната форма, тоалетните чинни биват: фуния, белвил и козирка. Най-предпочитани са фунията и козирката. Първият вид е с високо ниво на хигиена, а вторият предотвратява образуване на пръски, докато белвилът е най-труден за почистване и вече се счита за остарял.

Техника на отмиване

Им два вида техники на отмиване – каскадна и кръгова.Първата е доста разпространена и при нея водата се излива от едната страна на тоалетната, но не може да осигури напълно измиване на чинията. При това тази техника е доста шумна. Кръговата техника е по-безшумна и почиства по-голяма повърхност от тоалетната чиния. При нея водата се излива в различни покоси.

Днес производителите предлагат по- модерни техники на измиване, изработени по нови технологии. Те обхващат цялата повърхност на тоалетната чиния и осигурят безупречна хигиена. Новите технологии се стремят към по-малко шум и ниска консумация на вода.

Има още един критерий, с който е добре да бъдете запознати и това е метода на оттичане. Те са два типа: хоризонтален и вертикален и зависят от начина на монтиране и техническия капацитет на канализационната система.

Размер

Размерът на тоалетната чиния се определя спрямо размера на помещението, но и теглото на потребителите. Също така се предлагат ниски и високи модели, по-тесни или по-широки. Изборът тук зависи от вас.

Тоалетно казанче

Няма тоалетна без казанче. Тоалетните казанчета са два вида в зависимост от водоподаването: с долно и странично водоподаване. Първите задължително се монтират непосредствено над тоалетната, докато вторите могат да се монтират на различна височина.