Дървеният материал в банята

By | 21.11.2017

bania-24Дървото е предпочитан материал в интериорния дизайн на всеки дом. То ни кара да се чувстваме по-близо природата, внася уют, топлина и автентичност. И ако до преди няколко години дървесината не беше подходяща за интериора в банята, днес е напълно възможно да използваме красивата й текстура благодарение на специално разработените технологии. Независимо дали ще е на пода или около душа, дървото е отлично екологично решение за банята и създава плавен преход към останалата част от дома.

Ето някои съвети как да го използвате във вашата баня.

Напоследък дървените подови настилки в банята са все по-популярни. Те могат да бъдат влагоустойчиви, стига да се грижите за техния повърхностен слой и да се поддържат правилно. Все пак, ако имате някакви притеснения относно тези настилки, винаги можете да ги замените с други, които имитират дърво.

 Новите повърхности с дървени имитации трудно се разграничават по вид от оригинала. Днес се дизайнерите предлагат страхотни решения от винил, теракот и гранитогрес с отлични имитации на дърво в разнообразни тонове.

Освен дървени подове, можете да внесете дървото в банята чрез дървени плотове. Динамичната комбинация между плътен дървен плот с гладка керамична мивка може да бъде акцентът в интериора на вашата баня.

Има няколко варианта за защита на дървото от водните пръски:

С помощта на тунгово масло –това е продукт, получен по естествен път, който водоустойчив и се използва за корабни корпуси.

Чрез екологично чисти продукти, които са смес от восък, ленено масло и сушащи агенти. Тези продукти запазват цвета, предотвратяват петна от водата и придават сатенен оттенък на повърхностите.

Най-дълготрайна защита осигурява пластмасовата смола епоксит. Тя се използва за покритие на сърфове, което е гаранция за водоустойчивост.

Дървото в банята може да бъде във ваните и мивките, които могат да бъдат прекрасен елемент от обзавеждането в банята. За изработка на дървените вани и мивки се използва хиноки, чедър и други ароматни дървесини.

Днес дървените материали се покриват с голям слой восъчно масло и течен кварц, така че повърхността да бъде достатъчно устойчива и да не задържа водата.