Как да пестим енергия в дома – 3 решения, които ще ви изненадат

By | 04.10.2016
енергийна ефективност

енергийна ефективност

Пестенето на енергия в дома не се изчерпва само и единствено с подмяна на дограмата на прозорците и външна изолация. Ако искате да намалите разходите си за ток, а в същото време да спестите енергия и да понижите производството на парникови газове, ето три решения, които със сигурност ще ви изненадат.

1. Градина на покрива

Без значение, дали живеете в къща или в апартамент, ако покривът е хоризонтален, можете да намалите разходите на енергия в дома поне с 50% В последните години стана актуално създаването на зелени площи върху покривните конструкции. Предимствата? Имате зелена площ буквално над главата ви, градината абсорбира излишната вода, освен това предпазва покрива ви от допълнителни щети и увреждания, вследствие на наводненията. Да не говорим, че през зимата осигурява по-добра изолация и ви спестява доста за отопление. Особено, ако живеете на последните етажи.

Друго преимущество на това, да имате градина на покрива е, че сте спокойни откъм проливните дъждове. Установено е, че покривните градини абсорбират голяма част от влагата и по този начин предпазват покрива от наводнение. През лятото пък ще разполагате с идеално кътче за отдих и почивка. Да не говорим, че освен това не позволят твърде много да се нагрява покрива и по този начин регулират температурата в дома.

2. Слънчева баня за лятото

Използването на слънчевата енергия за затопляне на водата отдавна не е новост. Можете да си направите лятна или слънчева баня, като сложите един варел с вода и да го оставите да се затопли. В края на деня ще имате достатъчно топла вода, а в същото време сте спестили доста електроенергия. При това можете да свържете варела с водопреносната система на дома ви и да имате непрекъснато топла вода, особено в летните месеци. При това, без да е нужно да монтирате слънчева батерия на покрива. Просто и ефективно, особено, ако живеете извън града.

Някои от модерните къщи, особено в страните с по-топъл климат, също залагат на подобни съоръжения. А много от архитектите, които създават проекти за екодизайн, използват и системи за естествено пречистване на дъждовната вода и я използват именно за лятната баня. Удобно и в същото време енергоспестяващо съоръжение, което става все по-популярно.

3. Прозорци на тавана, за повече светлина и топлина

Добрата енергийна ефективност не се изчерпва с прозорци по стените, но и на тавана. Ефектът е двоен – с прозорци на тавана имате повече светлина и в същото време си осигурявате повече топлина през зимата. Можете да се консултирате кой е най-подходящия пакет за остъкляване за вашия дом, като се доверите на фирма, стандартизирана по ISO 50001. Стандартът показва, че компанията работи в насока за ограничаване разходите на енергия и е запозната с практиките за управление на енергията. Освен това ще бъдете спокойни, че работите с професионалисти, които са наясно с най-новите предложения на пазара.

След въвеждането на ISO 50001 много фирми въведоха ефективно управление на енергията в изграждането на жилища и други обекти. Ако искате да сте сигурни, че фирмата, с която работите, разбира от изграждане на енергийно ефективни жилища, можете да се доверите на компании, сертифицирани по този стандарт.