Музикални инструменти, подчинени на по-голяма цел

By | 15.07.2016
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Когато гледате симфоничен оркестър, вие потенциално можете да видите музикални инструменти, които не виждате толкова често. Може да сте свикнали да виждате китари и барабани, бас китари, синтезатори, и съвсем нормално те съпътстват  живота на рок групи и т.н. но има инструменти, като : тромбон, валдхорна, обое, виола, мандолина и т.н., които много трудно можете да видите в една среда, където да се развива музика различна от класическата. Защо се получава така?

Една от причините е, че всеки музикален инструмент има своя история. Тази история го поставя в един музикален диапазон, в който самият инструмент се позиционира. Оттам насетне, самата история го поставя в границите, на които инструментът служи. Например маршов барабан във военен оркестър , тромбон и обое  във ритуална процесия и т.н. Великите композитори след времето на Бах , разбират, че за да правят музика в епичните размери, които искат, трябва да впрегнат в една обща кауза, всички налични музикални инструменти. Това изисква специфични познание за всеки един, за да може на него да бъде изградена една творба или той да прозвучи в момент, в който да подчертае една или друга мисъл на композитора.

Затова, когато се запознавате с музикални инструменти, които не сте свикнали да виждате и проявите интерес към тях, интересувайте се от тяхната история и как те се вписват в музиката. Избирането на такъв инструмент, значи, че се вписвате в по-голяма картина, подчинени на идеите и целите на великата класическа музика. Само по-себе си овладяването на такъв инструмент е истинско удоволствие. Затова, ако имате влечение към един от тях, не се колебайте – изберете един от музикалните инструменти, с който ще допринесете за свиренето на музика в по-големи мащаби и за по-голяма цел.