Отит – Как могат да се облекчат симптомите на отит и кога да се потърси лекар?

By | 13.02.2013

отитСимптомите на отит може малко да се различават, според причинителя, като има случаи на остър отит без болка, а инфекцията с Str. Pneumoniaе протича с по-висока температура и по-силна болка; инфекцията с Haemophilus influenzaе (нетипизируем) често се съпътства с конюнктивит.

При всяко положение, когато отитът засяга деца, веднага трябва да се направи консултация с лекар, защото причинителите на отит (напр. Str. Pneumoniaе), могат да причинят и други инфекции като менингит. Симптоматичната терапия засяга намаляване на болката и температурата: парацетамол и нестероидни противовъзпалителни медикаменти и капки в ухото с аналгетици.

Лечението се извършва чрез антибиотична терапия, но според възрастта на детето тя може да започне незабавно или да се изчака. При дете под 6м – незабавна антибиотична терапия, при дете между 6 и 24м, АБ се започва при остро протичащо заболяване и температура над39 градуса, като при деца над 24м, може да има изчаквателно поведение и наблюдение, съпътствано от редовни контролни прегледи и при информирани и кооперативни родители.

Отитът е най-честата бактериална инфекция при децата и засяга 80% от децата под 3г. Лошата новина е, че веднъж появил се той често се появява отново и отново и 40% от децата имат поне 6 епизода на отит, докато навършат 7 години, или средно по веднъж годишно те страдат от това болезнено заболяване.

В България, считано от 2010г, бе въведена задължителна имунизация на кърмачетата с пневмококова ваксина. Вече повече от 200 000 деца у нас са ваксинирани с 10-валентната пневмококова ваксина Synflorix, която предоставя защита освен от инвазивните пневмококови заболявания (пневмония, менингит, сепсис), намалява и случаите на отит, тъй като в структурата й са включени двата най-чести причинителя и на отит – Streptococcus pneumoniae и Haemophilus influenzaе (нетипизируем). Ваксината е препоръчителна и за деца, родени преди 2010г на възраст до 5г, при които се прилагат само 2 дози.