Как да избегнем инфаркта през зимата?

By | 28.01.2013

XПрез зимата сме изправени пред редица проблеми, но най-важното в студеното време е да се грижим за сърцето си, тъй като през този сезон съществува огромна опасност от сърдечен удар. Изследователи от Япония са установили, че честотата на посещения на лекарите (по-точно на патолозите), поради сърдечно-съдови проблеми през зимните месеци, нараства с 40% в сравнение с посещенията през лятото.

Първата опасност е студеният въздух. Когато температурата падне под нулата, всяко следващо понижаване на температурата с един градус увеличава риска от сърдечен удар с 2%, предупреждават британските учени. Когато вдишвате леден въздух, това предизвиква спазъм в коронарните артерии, което намалява количеството на кръвта, постъпваща към сърцето, обяснява кардиологът от Ню Йорк Хауърд Уейтроб. Ако кръвоносните съдове вече са запушени и диаметърът им е с 20-40% по-малък от нормалното, тогава един час в студа може да намали функционалността на кръвоносната система до 80%. В резултат на това ще почувствате болка в гърдите, дори и при минимално усилие, например при изкачването на един хълм. Ако кръвоносните съдове са силно увредени, няма дори да можете да достигнете до върха на хълма.

За да се предпазите, се препоръчва да носите ръкавици и топли обувки, тъй като ако крайниците са студени, техните кръвоносни съдове се свиват и сърцето трябва да работи по-усилено, за да накара кръвта да стигне до тях. Носете шал около носа и устата си, така че студеният въздух да се загрява, преди да достигне до белите дробове. Имайте предвид обаче, че този метод не е ефективен за дълго, защото при дишането шалът се овлажнява и престава да осигурява топлина.

Друга сериозна опасност са сезонните вирусни инфекции. Служители на Texas Heart Institute уверяват, че по време на грипна епидемия рискът от смърт в резултат на сърдечен принцип сред населението се величава с 30%. Вирусната инфекция причинява възпаление, което може да наруши потока на кръв в артериите и може да доведе до образуването на кръвни съсиреци.

За да се предпазите от вирусните инфекции, е необходимо да се ваксинирате. Ваксината не дава 100% ефект и ако някой в дома ви се разболее от грип, рискът от инфекция е много висок, дори и да сте ваксинирани. Ако все пак сте се разболели, не е нужно да вземате гореща вана, тъй като в студено време това може само да увеличи риска от сърдечен удар. Рязкото повишаване на телесната температура представлява стрес за сърцето.

Известно е, че през зимата липсват слънчеви дни, така че производството на витамин D в човешкото тяло рязко спада. А при хората с ниски нива на витамин D вероятността за появата на сърдечно заболяване или инфаркт се увеличава на 45%. Най-вероятно това се дължи на факта, че витамин D потиска активността на ренина в кръвта (ензим, който повишава кръвното налягане). За да се предпазите, увеличете количеството на мазна риба (сьомга, тон, скумрия) в менюто си, яжте яйца и пийте повече мляко. Освен това, можете да използвате витаминно-минерални комплекси, в които витамин D е комбиниран с други витамини и с калций.

Сериозна опасност крие традиционният начин за празнуване на Коледа – изобилие от алкохолни напитки и ядене… Лекарите го наричат „синдром на празнуващото сърце.“ Една нощ, прекарана в отдаване на ядене и пиене може да се окаже достатъчна, за да наруши нормалния ритъм на сърцето, да се появи аритмия може, която да предизвика сърдечен удар.
Снимка: jacintafreitas.blogspot.it