Натурални съставки, които обогатяват слънцезащитата

By | 10.04.2024

Огромното значение на защитата от вредните UV лъчи в грижата за кожата придобива все по-голяма популярност. Научните изследвания доказват, че използването на продукти с подходящи филтри е важно не само през лятото, но и през останалата част на годината. Същевременно, натовареното ни ежедневие обикновено не ни оставя достатъчно време, за да следваме сложна и времеемка рутина за грижа за кожата. Ето защо все повече хора търсят продукти, които не само предпазват от слънчевите лъчи, но и подхранват. В този пост ще разгледаме три натурални съставки, които могат да обогатят и опростят вашата ежедневна грижа за кожата.

Бета каротин

Бета каротинът е натурален пигмент, който се съдържа в много плодове и зеленчуци като моркови, тиква, спанак и др. Освен че придава жълтооранжев цвят, когато попадне в тялото ни, бета каротинът се превръща във витамин А (познат още като ретинол). И докато витамин А може да бъде токсичен във високи дози, при бета каротина такъв риск не съществува, защото тялото преобразува само толкова, колкото му е необходимо.

Най-важното, което трябва да знаете за бета каротина е, че той е мощен антиоксидант. Това означава, че неутрализира свободните радикали, които се получават под влияние на различни фактори на околната среда, включително UV лъчението. По този начин предпазва кожата от тяхното вредно въздействие, което го прави ценен съюзник в борбата срещу фотостареене, пигментни петна и други кожни проблеми. Можете да го намерите в хранителни добавки, но също така и във висококачествени слънцезащитни продукти като подхранващите спрей масла от Sunlike, които съчетават бета каротин с други полезни за кожата съставки.

Витамин Е

Витамин Е е друг ключов компонент, който може да подобри ефективността на вашата слънцезащита. Той е мастноразтворим витамин, който се съдържа в много растителни масла, ядки и семена. Както и бета каротина, витамин Е също е силен антиоксидант, който помага за неутрализиране на свободните радикали.

Макар сам по себе си да не е UV филтър, витамин Е има свойството да увеличи предпазните сили на един слънцезащитен продукт. Той засилва защитата против изгарянето, причинено от UVB и предпазва клетките от мутации вследствие замърсяване на въздуха и излагане на слънчевите лъчи. След разходка на открито или пък забавен ден на плажа, той също така може да успокои раздразнената кожа. Друго негово ценно свойство е способността му да подпомага възстановяването на кожната бариера и да подобрява нейната еластичност и хидратация. Това прави витамин Е ценен съюзник в борбата срещу преждевременното стареене на кожата, причинено от слънчевите лъчи.

Маслото от ший

Маслото от ший (известно още с името “масло от карите”) е още една натурална съставка, която може да обогати вашата слънцезащитна рутина. Добивано от ядките на дърво със същото име, това масло е богато на мазнини, витамини и други ценни хранителни вещества.

Основната причина, поради която маслото от ший е толкова често използвано в слънцезащитата, е неговият естествен UV-предпазващ ефект. Маслото съдържа естествени съединения, наречени каритени, които имат способността да абсорбират и разсейват част от вредните ултравиолетови лъчи, преди те да достигнат кожата. Факт е обаче, че факторът на защита на маслото от ший сам по себе си е твърде нисък – приблизително SPF 3-4. То обаче е отличен начин да се обогати текстурата и свойствата на продукт с друг основен UV филтър.

Освен това, маслото от ший е богато на мощни антиоксиданти като витамин Е, феруловата киселина и полифеноли. Друго важно предимство на това масло е, че то има подхранващи и овлажняващи свойства. То хидратира кожата в дълбочина, възстановява липидния ѝ баланс и ѝ придава мекота и еластичност. Това е особено ценно след излагане на слънце, когато кожата се нуждае от допълнителна грижа и възстановяване.

Добавянето на натурални съставки като бета каротин, витамин Е и маслото от ший към слънцезащитните продукти са отличен начин както да увеличим тяхната сила, така и да подхраним и възстановим кожата си. Тези съставки работят заедно, за да предложат един по-цялостен подход в грижата за кожата, който е важен не само през летните месеци, но и през цялата година.

Въпреки че обикновените слънцезащитни продукти са ефективни, тяхното обогатяване с тези ценни вещества подобрява действието им осигурява допълнителни ползи за кожата. Независимо дали сте на плажа, в парка, или просто се разхождате из града, използването на слънцезащитни продукти с тези съставки във вашата ежедневна рутина за грижа за кожата ви гарантира адекватна UV защита за една здрава и красива кожа.