Как да се предпазим от грип и настинка?

By | 30.11.2012

Най-добрият начин за защита срещу настинка и грип е да повишите защитните свойства на организма, с други думи става въпрос за изграждането на имунитет. Но как да помогнете на организма си да се справи с болестта? На първо място трябва да помислите за начина си на хранене. Да се храните балансирано означава да се научите как да комбинирате протеини, мазнини и, защото в противен случай могат да се получат значителни смущения в организма.

Протеините съдържат аминокиселини, които са необходими за образуването на антитела в организма – имуноглобулин. Ето защо по време на епидемии се препоръчва консумацията на месо, риба, млечни продукти и яйца. Приемът на мазнини насърчава разпространението на макрофагите, които улавят и преработват бактериите, както и вредните за организма вещества. Въглехидратите са от жизненоважно значение и те се явяват енергиен източник. Мнозина считат, че въглехидратите се съдържат само в бисквитите и в тестените изделия, но това не е така. За доброто здраве са необходими въглехидрати, които се съдържат в зеленчуците, плодовете и зърнените храни. Консумирайте често овесена каша със зеленчуци, за да бъдете винаги енергични и здрави …

За да се предпазите от настинки и грип, не трябва да забравяте за витаминие. Те допринасят за дейността на всяка клетка на човешкото тяло, а липсата им води до понижаване на имунитета. Много е важно не само да ядате плодове и зеленчуци, които са основните източници на витамини, но също така са включите в диетата синтетични витаминни комплекси. За да бъде в състояние да се защити на грип и настинка, тялото ви се нуждае от витамини А, С и Е. Можете да си осигурите тези витамини чрез консумацията на моркови, цитрусови плодове, кайсии, черен дроб, масло, ядки, гъби, кисело зеле, магданоз , сирене, касис, броколи, спанак и други хранителни продукти.

За да си изградите добър имунитет, организмът ви се нуждае от калций, йод, цинк, желязо и манган. Включете в диетата си бобови растения, семена и изобилие от зеленчуци, а по време на епидемията яжте лук и чесън, тъй като тези продукти съдържат уникални защитни свойства. Пийте зелен чай, защото той подобрява съпротивителните сили на организма и спомага за унищожаването на вируси и бактерии.

Осигурете правилно функциониране на червата, защото от това зависи и вашият имунитет. Колкото и банално да ви звучи, занимавайте се със спорт! Често се разхождайте на чист въздух. Използвайте антибактериални кърпички и редовно си мийте ръцете. И най-важното – ако не се чувствате добре, останете си в къщи!
Снимка: salute24.ilsole24ore.com, yourself.it