Видове подови настилки

By | 14.11.2022

Доброто познаване на различните видове подови настилки може да ви помогне да вземете най-доброто решение за вашия дом. Има различни видове подови настилки, от които можете да избирате, включително килими, винилови плочи, ламинати и балатуми.

Подови настилки с твърда повърхност върху килим

Независимо дали мислите да смените стария си килим или да поставите нов, има няколко неща, които трябва да знаете. Едно от първите неща, които трябва да знаете е, че има различни видове твърди подови настилки. Някои са по-издръжливи и по-лесни за поддръжка от други. Те включват твърда дървесина, ламинати, плочки и балатуми.

Най-забележителното нещо при подовите настилки с твърда повърхност е, че те са по-издръжливи и водоустойчиви от своите колеги с мека повърхност. Освен това са лесни за почистване и поддръжка. Важно е обаче да се отбележи, че те не са за всеки. Подовете с твърда повърхност могат да бъдат непримирими на боси крака и дори могат да изстинат в по-студен климат.

Един от най-важните фактори, които трябва да имате предвид при избора на най-добрата настилка с твърда повърхност, е основата. За подове, ще искате да използвате подова настилка от шперплат. Подът трябва да е достатъчно тънък, за да се избегне повдигане твърде високо, но достатъчно дебел, за да осигури необходимата стабилност.

Ламиниран паркет

За разлика от други видове подови настилки, ламинираният паркет е изработен от композитен материал. Това е издръжлив продукт от изкуствено дърво, който предлага страхотна устойчивост на петна и драскотини. Подходящ е както за жилищни, така и за търговски приложения. Това е евтина алтернатива на истинската твърда дървесина и плочките.

Ламинираният паркет е проектиран да имитира твърда дървесина, плочки, камък и дори метал. Предлага се в различни стилове и цветове. Може да се използва в помещения, които изискват интензивен трафик, като хотели, офиси и дори обществени сгради.

Той често се монтира с помощта на система за плаващ под. Това включва закрепване на евтина подложка от пяна към подовата настилка, след което пода се поставя отгоре. Този метод предлага по-естествено отскачане. Въпреки това, той може да даде на пода кух звук, когато се ходи по него.

Освен системата за плаващ под, има и други начини за поставяне на ламиниран паркет. Първият метод се нарича залепване. Това е издръжлив метод на монтаж, който изисква малко лепило. Това обаче изисква известно време и усилия.

Винилов лист

За разлика от линолеумните подови настилки, подовите настилки от винилови листове имат износващ се слой, който предотвратява проникването на вода. Това е особено важно в райони, изложени на влага.

Листовият винил се предлага в няколко цветови опции и шарки. Много колекции включват щамповане за допълнителна текстура и детайлност. Дизайнът варира от геометрични шарки до изкуствени каменни плочки. Някои марки са с включено рециклирано съдържание, за да осигурят екологична опция.

Листовият винил е чудесен избор за зони с голям трафик. Той е издръжлив и лесен за поддръжка. Винилът се нарязва лесно по размер и се монтира. Процесът на инсталиране обикновено може да бъде завършен само за няколко дни.

Виниловите листове се предлагат на големи ролки с ширина от шест до дванадесет фута. Тези листове могат да бъдат монтирани в почти всяка стая. Лесно се почистват, а шевовете са минимални след монтажа. Това ги прави идеални за търговски приложения. Виниловият лист може да се монтира и от домашни майстори.

Нестандартна настилка

Традиционно килимите са били ръчно тъкани на станове. Днешните станове обаче се управляват с компютърни програми, които позволяват на дизайнерите да програмират специфични модели и размери.

Когато избирате нестандартна настилка, ще трябва да изберете модел и ширина, които да отговарят на вашето пространство. Също така е важно да я поставите върху подплатена подложка.

В какво се изразяват нестандартните настилки? Нямат точно определена визия или дизайн. Тяхната идея е да се направи така, както се харесва на самия потребител. Като това означава, че тя може да бъде съчетание от мокет и ламинат едновременно. Може да бъде една част килим, друга част мокет. Всичко зависи от личните интереси и нужди на потребителя.

Източник на изображение: Камко