Ползите от хляба с орехи

By | 31.10.2022
Ползите от хляба с орехи

Ореховият хляб е вкусен и питателен хляб, който има множество ползи за здравето и хранителни вещества. Той е отличен избор за здравословна закуска или като следобедна закуска. Ореховото брашно е универсална съставка с подобрена хранителна стойност. Орехите имат уникална химическа структура, а брашното им има страхотни свойства, които го правят по-универсално брашно за печене.

Хранителни вещества и ползи за здравето

Ореховият хляб съдържа големи количества протеини и фибри. Освен това има приятен орехов вкус. Съдържа средно три грама нетни въглехидрати на филия.

Ядковото брашно допълва пшеничното брашно със значително количество фибри. Това увеличава способността на тестото да абсорбира вода. Въпреки това намалява специфичния обем на тестото. За оптимални резултати сместа от орехово брашно трябва да бъде около 20% от цялото брашно в един хляб.

Ползите от хляба с орехи - хранителна стойност

Проучванията показват, че орехите могат да помогнат за намаляване на възпаленията. Това е важно, тъй като възпалението е основната причина за много хронични заболявания. Орехите са полезни за чревната микрофлора, група от бактерии и други микроби, които живеят в храносмилателната система. Когато тези микроби са от добрия вид, те защитават тялото от инфекции и възпаления.

Орехите имат много ползи за здравето, включително понижаване холестерола в кръвта и подобряване на липидния профил. Освен това, са богати на антиоксиданти и полиненаситени мастни киселини. Тези съединения могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Подобрява мозъчната дейност и паметта

От векове се смята, че орехите са полезни за мозъчната дейност и паметта. Според нови проучвания, те също подобряват умозаключенията. Това е процес на извличане на заключения от фактическа информация. Ето защо, се препоръчва приема на повече от тези ядки по време на изпити и важни житейски моменти.

Ползите от хляба с орехи - мозъчна дейност

Ако консумирате хляб с орехи ежедневно, то ще се погрижите правилно за мозъка и паметта си.

Енергийна стойност

За да се подобри хранителният профил на хляба, към сместа могат да се добавят орехи. Орехите повишават съдържанието на протеини и фибри в хляба. Те също така увеличават водопоглъщащата способност. Количеството орехи, които се добавят към хляба, варира. Освен това ореховото брашно съдържа повече протеини от пшеничното брашно.

Това съдържание на ореховия хляб може да повлияят на свойствата на хляба, като абсорбция на вода, устойчивост и разтегливост. Освен това намалява количеството на задържаните газове. Следователно към пшеничното брашно трябва да се добави подходящо количество орехово брашно със скорост, която ще произведе хляб с висока хранителна стойност.

Ползите от хляба с орехи - енергийна стойност

Как да приготвите орехово брашно у дома?

За да приготвите орехов хляб, препечете орехите в загрята фурна. След това отстранете люспите, за да премахнете горчивината. Начупете или нарежете орехите на малки парченца и ги смелете на фино брашно. Смесете ги с пшеничното брашно и останалите съставки, които обичайно слагате в хляба.

Ако не сте от хората, които пекат хляб у дома, не се притеснявайте. От фирма за Симид са помислили и за вас. В своята серия хляб Живена те предлагат редица видове здравословни хлябове, включително и орехов.