Жизнено важни микроелементи за домашните любимци

By | 13.07.2012

Всеки човек, който има домашен любимец знае, че за отглеждането му са необходими много грижи и познания. Както нашата храна трябва да е пълноценна и полезна, по същия начин трябва да осигурим питателна храна и на домашните любимци. Недопустимо е да храните вашето куче или котка с останките от вашата храна, тъй като тя не съдържа хранителните вещества, необходими за техния организъм.

Различните микроелементи, които се съдържат в специалните храни, предназначени за различните видове животни, играят изключително важна роля за живота и здравето на вашия домашен любимец. Храната трябва да е балансирана, а зада сте сигурни, че е така, най-добре е да я закупите от специализираните магазини, така че да осигурите на вашия домашен любимец здравословен начин на живот.

Желязото например е важен микроелемент, който трябва да получават заедно с храна, не само животните, но и хората. Желязото съществува в организма под формата на хемоглобина и има важна роля за осигуряването на кислород на клетките. Освен това желязото е необходимо за изграждане на мускулите.

Хромът е не по-маловажен отколкото желязо, тъй като участва в образуването на инсулин и при метаболизма на въглехидратите. Дефицитът на хром води до повишаване на кръвната захар. Медта е друг компонент, който участва в почти всички процеси на организма. Дефицитът на мед може да предизвика стомашни и кожни проблеми, крехки кости и други заболявания.

Йодът регулира теглото и участва в процеса на обмяна на веществата. Днес усвояването на йода се е влошило поради приема на множество лекарства, поради което се препоръчва към храните да се използват различни добавки, съдържащи йод. Недостатъкът на йод може да повлияе на умствените способности на домашните ви любимци.