История на дамските обувки

By | 10.10.2022

Дамските обувки имат дълга история, която започва в късния период на 19-ти век, началото на 20-ти. По онова време женските поли често са били вече не толкова дълги, което превръща обувките в съществена част от женския гардероб. Когато фабриките започват да произвеждат масово дамски обувки за жени, произвеждайки стотици чифтове на ден, цените на обувките спадат драстично и дори средностатистическият човек може да си позволи повече от един чифт.

Обувки на платформа

През цялата си история жените са носили обувки с платформа. Първоначално те са били използвани, за да добавят височина на притежателката си. Днес те са удобни, леки и стилни.

Високи токчета

Високите токчета отдавна са част от модата, като датират още от Древен Египет. Археолозите са открили най-старите доказателства за обувки на висок ток отпреди 3000 години. Смята се, че те са били символ на статус и са се носели, за да повишат привлекателността на жената.

Обувки с широки токчета

Дамските обувки с широк ток са стилен начин да добавите височина към всяко облекло. Можете да избирате от много различни стилове, както и да намерите чифт, който да отговаря на личния ви стил.

Ботуши с широки токчета

Днес на пазара се предлага разнообразие от стилни и удобни обувки с широк ток. Тези стилни обувки осигуряват превъзходен комфорт и страхотна визия. Независимо дали търсите ботуши до глезена с висок ток или метални клинове с каишки, обувките с широка форма са отличен избор.

Дамските обувки през 1900 г.

Индустриалната революция променя начина на производство на обувки, като ги прави по-достъпни за жените. Разработени са нови видове обувки за специфични спортни дейности, както и стилове, които допълват всяко облекло. Фабричното производство се разраства, а елитът започва да се премества от града в провинцията. Това увеличило броя на дейностите за свободното време и ходенето пеша станало популярно занимание.

Обувки Schermerhorn

Историята на дамските обувки Schermerhorn датира от края на XIX век. Те са били миниатюрни версии на ботуши с копчета, популярни сред модните американки. Тези обувки не са били предназначени за момиченца, тъй като до края на XIX век американските бебета не са носели специфични за пола дрехи. Вместо това те носели бели памучни рокли, които се предавали на по-малките им братя и сестри. След това, в края на XIX в., търговците започват да въвеждат пастелни платове – стил на обличане, който остава до голяма степен неутрален по отношение на пола до средата на XX в.

Ботуши до глезена

Ботушите до глезена се появяват за първи път на мода при жените в началото на XIX век. Обикновено те са били изработени от крехки материали като кожа и коприна. Много жени са носили обувки върху тях, за да ги предпазят. Тези обувки са били плоски и често са имали кожени каишки за закопчаване. Ботушите до глезена обаче излизат от мода около 80-те години на XIX век.
Този период често се нарича Едуардианска епоха. По време на Първата световна война милиони мъже остават без работа, а жените запълват тези позиции, като работят във фабриките. Недостигът на материали прави по-късите рокли модерни, а високите ботуши – практични.

Оксфордски обувки

Произходът на оксфордските обувки е интересен. Съществуват различни теории за това кога и къде е създадена обувката за първи път. Една от най-разпространените е, че студентите от университета в Бъфало са изобретили стила. Студентите са искали удобна обувка, която да е и модно предложение. Те са почерпили вдъхновение от историческото минало на стила и са го адаптирали към нуждите на съвременните жени. Ранният оксфордски стил е бил гъвкав, така че е можел да се носи като обувка за обличане, работна обувка или дори спортна такава. Намирали са се разновидности от квадратни до заоблени, а някои дори били украсени с кожени капитони и крилати върхове. През 20-те години на ХХ век стават популярни двуцветните оксфорди, при които се използват два различни цвята кожа.