Как да разпознаете качествените бои за стени

By | 01.08.2022
Бои за стена

Първата стъпка в идентифицирането на висококачествени бои за стени е познаването на характеристиките на качествения продукт. Тези характеристики включват цвят и блясък. Други характеристики, които трябва да търсите, са типът валяк, който ви е нужен и времето, необходимо на продукта, за да изсъхне. Прочетете, за да научите как да разпознавате качествените бои за стени. Ако искате да направите възможно най-добрата покупка, отделете време да прочетете следните съвети.

Цвят

Едно от най-важните неща, които трябва да знаете, когато купувате бои за стени, е как те ще повлияят на цвета на вашите стени. Цветовете ще се променят при различни видове светлина и могат да изглеждат невероятно различно при различни условия на осветление. Трябва да си купите малък съд за проба, за да експериментирате и да видите как ще изглежда на планираната от вас повърхност. Също така, ще бъде важно да наблюдавате как цветът се променя при различни видове светлина, включително естествени и изкуствени светлини.

Покритие

Има бои, които са изключително покривни и само един или два слоя ще ви осигурят необходимия нюанс. Но, има и такива, които ще останат леко прозрачни, дори и след няколко слоя. Затова, преди покупка се уверете колко плътно е покритието.

Валяк за нанасяне

Можете да закупите валяк за боядисване от различни магазини. Можете да изберете покривало от микрофибър, което е устойчиво и удобно за работа.  Микрофибърът се пере лесно и запазва качеството си дори след многобройни употреби.

Вълнено-полиестерните калъфи за ролки са изработени от 50 процента естествена вълна и 50 процента полиестер. Те поддържат формата си при продължителна употреба, което води до отлична производителност и матиране.
Изборът на качествен валяк с естествени материали, ви гарантира качествено и равномерно нанасяне на боята. Ако инструментите ви са некачествени, те могат да оставят следи или да зацапат стената, а вие не искате това.

Видове бои според състава

По-долу ще разгледаме различните материали, които се използват за производство на боя, както и техните предимства.

Латексови бои

Под названието латексови бои се разбират няколко различни вида – акрилни, каучукови и поливинилацетатни. Като цяло, и трите вида са с високо качество и са предсназначени за вътрешни помещения, където не са изложени на много ниски температури. Нека разгледаме какво е предназначението им:

  • Каучуковите бои са влагоустойчиви и са подходящи за помещения с висока влажност. Имат обаче недостатък да пожълтяват от слънцето, затова са предпочитани за по-тъмни стаи или мазета.
  • Поливинилацетатните бои изобщо не издържат на влага и са подходящи за хола или спалнята. Огромно предимство на тези бои е, че са доста евтини.
  • Акрилните бои са най-популярните от този вид, както и най-произвежданите в цяла Европа. Те са подходящи и за фасади, тъй като изсъхват бързо и са издръжливи във времето.

Силиконови бои

Те се създават на смолиста основа и имат много качества. Силиконовите бои са леки, не се увреждат нито от висока температура, нито от влага. Подходящи са за мокри помещения и фасади.

Минерални бои

Могат да бъдат на варова или циментова основа и са много устойчиви на атмосферни влияния. Негативът на този тип боя е, че се рони и затова е добре да се използва за външни огради или върху груба мазилка.

Изборът на вида боя е сред най-важните решения, които да вземете според вашите нужди. Ако не сте сигурни, просто помолете консултанта в магазина за помощ. Например, специалистите на българския бранд за бои и мазилки Fortuna Paints с радост биха отговорили на всичките ви въпроси.