Видове въздушни компресори

By | 07.07.2022

Kомпресорът е механично устройство, което се използва за увеличаване на количеството въздух за компресиране. Основните видове компресори са бутални, винтови и газови/охладителни. Нека разгледаме по-подробно всеки от тези типове. В тази статия са обяснени основните функции на тези машини. Следната информация е полезна при избора на правилния компресор за вашите нужди.

Въздух

Съществуват няколко вида въздушни компресори. Изберете един от тях с оглед на това да използвате множество инструменти. Показателите CFM и „psi“ на по-големите пневматични инструменти, се различават от тези на малките пневматични инструменти. В допълнение, SCFM рейтингите осигуряват лесен начин за определяне на количеството въздух, което компресорът може да достави. Изберете такъв, който отговаря на нуждите ви, независимо дали трябва да захранвате малък компресор, за да напълните кофа, или по-голям. Въздушните компресори разполагат с разнообразни аксесоари, включително пистолети за обдухване и пирони. Освен аксесоари, на един компресор са му нужни и резервни части. Такива биха могли да бъдат намерени в специализирани магазини. На следната страница, бихте могли да разгедате някои – https://gav-bulgaria.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B8/

Газ

Газовият компресор е устройство, което се използва за компресиране на газове. Този тип устройства имат много приложения, включително за автомобили, задвижване на реактивни двигатели, прахосмукачки и климатици. В допълнение към тези общи употреби има и версии в промишлен мащаб, които се използват в химическата обработка, преноса и задвижването на природен газ.

Хладилен агент

Хладилният агент за компресора е охлаждащата течност, използвана в хладилната система. Той е течност, която абсорбира топлина и се превръща в пара, когато влезе в контакт с въздуха. Парата с ниско налягане се изтегля обратно в компресора и започва цикъла отначало. Процесът представлява непрекъснат цикъл и всяка част от системата има своя собствена роля в регулирането на температурата на системата.

Бутало или спирален винт

Въздушният компресор с въртящ се винт, използва два зацепващи се спирални винта (наричани още въздушни накрайници), за да компресира въздуха. Неговите бутала се въртят, за да придвижват въздуха по посока на роторите. Този механизъм работи при вътрешна температура от 80 до 99 градуса С. По време на работа маслото образува неизносващо се уплътнение между роторите и корпуса. Маслото действа и като топлоотделяща среда, като в процеса на работа отстранява излишната топлина. Тази система има много предимства и се използва широко в промишлени условия.

Ротационна лопатка

Ротационният лопатъчен компресор използва принципа на принудителното изместване, за да компресира газ или течност. Той се състои от ротор с няколко подвижни лопатки, монтирани към него. Докато роторът се върти в помпата, лопатките влизат в контакт със стените и променят дължината си. Ротационният лопатъчен компресор се използва за компресиране и втечняване на газ, течност или въздух. Съществуват два основни типа: бутален тип и версия с въздушно охлаждане.

Спирален

Спираловидният компресор е устройство за компресиране на въздух и хладилен агент. Може да сте виждали спирални компресори в климатична техника, вакуумни помпи, компресори за нагнетяване и автомобили. В тази статия са описани някои от най-често срещаните приложения на това устройство. Основните му приложения са в климатичното оборудване.