Какво трябва да знам за монтажа на термопанели?

By | 22.07.2022
Термопанели

Слънчевите термични панели са алтернативен източник на топлина във вашия дом. В сравнение с фотоволтаичните панели, те са с приблизително 80% ефективност. Освен това, генерират топла вода вместо електричество. Тъй като термичните панели използват гореща вода за генериране на електричество, те изискват повече поддръжка от фотоволтаичните панели. Прочетете, за да научите повече за термичните панели. Тази статия ще отговори на всички въпроси, които може да имате относно инсталирането на термопанели във вашия дом.

Термопанелите са с 80% ефективност в сравнение с фотоволтаичните панели

Основните разлики между слънчевите топлинни панели и фотоволтаичните панели са в тяхната ефективност. Слънчевите термични панели са по-ефективни при затопляне на вода и пространство и могат да генерират до 80% повече електроенергия от фотоволтаичните панели. Фотоволтаичните системи също произвеждат електричество за обща употреба, но са по-сложни. Слънчевите термични панели също са по-малко ефективни при абсорбиране на светлина, което означава, че не са толкова ефективни в облачни дни. Собствениците на жилища, които се нуждаят от топла вода, се обслужват по-добре с помощта на термопанели.

Те генерират топла вода вместо електричество

Термичните панели използват слънчева светлина за загряване на вода, вместо електричество, което е много по-ефективен метод за използване на енергия. Предлагат се в редица типове и размери и включват вакуумни тръбни системи и системи с плоска плоча. Докато и двата типа използват слънчева радиация за производство на електричество, топлинните системи са най-рентабилният вариант за отопление на вода в повечето жилищни или търговски приложения. Докато фотоволтаичните панели генерират електричество от слънцето, топлинните системи вместо това използват топлина от слънцето, за да затоплят водата.

Най-ранните слънчеви колектори датират от САЩ. Първоначално те се състоят от боядисан в черно резервоар на покрива. Но през 1896 г. Кларънс Кемп покрива резервоара с дървена кутия и създава първия в света партиден бойлер. През 1899 г. Франк Шуман, египетски инженер, построява първата слънчева топлинна електроцентрала, генерираща 23 000 литра вода в минута за памуковите полета на делтата на Нил.

Изискват редовна поддръжка

Както при всеки друг монтаж, монтажът на термопанели изисква периодична поддръжка. Това включва проверка на налягането на течността на помпата, нивата на PH и подмяна на течността против замръзване, ако е необходимо. Повечето проблеми с поддръжката обаче се определят от условията на околната среда. Например, може да се наложи леко почистване, за да се премахне натрупаната мръсотия. Ако случаят е такъв, за почистване на панелите трябва да се използва дъждовна вода. След като инсталирате системата, уверете се, че следвате указанията на производителя, за да предотвратите произтичащи от това проблеми.

За повечето услуги, които могат да бъдат реализирани от инвестиция в слънчева енергия, редовната поддръжка е от съществено значение. Дори леко намаляване на енергийната ефективност може да ограничи производството на енергия и да ви направи по-зависими от традиционните комунални услуги. Въпреки че слънчевите панели са създадени да издържат, редовната поддръжка помага да се открият потенциални проблеми навреме. Редовната поддръжка също намалява разходите за ремонт. По-долу са изброени някои от най-често срещаните проблеми, които трябва да бъдат решени след инсталирането на термопанели.

Калодки

Ако ви се наложи да монтирате сами термопанели или да ги поправяте, трябва да знаете, че крепежния елемент, който ви е нужен се нарича калодка. Представлява метална планка, известна още като противоветрена калодка, която подпомага плътното закрепяне на панелите и предотвратява разкъсването на ламарината от силен вятър, например. Калодките могат да със стандартно цинково покритие, или цветни, с помощта на прахово боядисване.