Приемане на пробиотици за деца

By | 23.03.2019


Пробиотиците за деца практически нямат странични ефекти. В изключителни случаи може да възникне алергична реакция към елементи от състава им. В този случай се заменят с други лекарствени средства. Противопоказанията се явяват като индивидуална непоносимост и алергична реалция.

Пробиотиците за деца са био препарати, които съдържат живи бактерии – лакто- и бифидобактерии, и допълнително включени в състава микроорганизми. Това са препарати на естествена биологична основа, с което е свързана липсата на странични ефекти и противопоказания. За деца до три годишна възраст препаратите се предлагат под формата на прах, разтворим във вода или като сироп. За по-големите деца се предлагат като сироп или таблетки.

За възстановяване нормалната работа на стомашно-чревния тракт тази група препарати обикновено се назначават за прием от 7 до 21 дни в зависимост от всеки отделен случай. За най-ефективни се приемат тези, които са комбинирани с пребиотици. Всички добри пробиотици за деца имат еднакъв състав, спектър на действие и терапевтичен ефект. Основното различие между тях е възрастта, за която са предназначени, производителя и цената. По-високата цена се дължи на съдържащия се естествен природен материал в състава им.

Био препаратите могат да се закупят от аптека или специализиран магазин. Вече има и много онлайн предложения, които улесняват потребителя. За приема е задължителна консултация с лекуващия лекар. Той ще определи вида на пробиотика в зависимост от проблема на детето. Дозата и периода на приемане също ще се назначат от лекаря.

Пробиотиците за деца се ползват доста често при запек или диария. Това са живи микроорганизми и във връзка с това се изисква специално отношение към съхраняването им. Срокът на годност на готовата суспензия е показан в инструкцията за прием на препарата, но обикновено е не повече от 7 дни. В сух вид препарата също има определен срок за съхраняване.

Пробиотиците за деца подобряват храносмилането, премахват неприятните симптоми като образуване на газове, тежест, подуване на корема, различни характеристики на колита. Те подобряват чревната перисталтика, насърчават бързото отделяне на фекални маси, предотвратяват утаяването на токсините, съдържащи се в храната, върху чревните стени. Повишават защитните функции на организма, имунитета като цяло. Намаляват негативния ефект на антибиотици върху организма, както и на други медикаменти, ползвани продължително време.