Климатик и отопление вкъщи – мерки срещу замърсяване на въздуха

By | 07.03.2019

 

prichini-da-zakupim-klimatik-klimatici-plovdiv-plovdivclima-com-810x518В нашето търсене за уютен и сигурен дом, винаги се стига до главния въпрос какво отопление да се избере, каква вентилация, какви уреди да се закупят, които да са енергийно ефективни и да пестят пари на домакинството. Унесени в тези икономически въпроси, често забравяме за здравословната страна на нещата.

 

Направата на енергийно ефективен дом, чрез инсталирането на климатик и използването на отоплителни уреди в различните стаи, и запечатването на стаите чрез дограма и уплътнения, може да има своите негативни последици за качеството на живота в дома. Става дума, че може да е опасно за нашето здраве, ако сме постоянно затворени и разчитаме на инсталациите да вършат всичко сами. Особено опасно може да е за хората с респираторни проблеми.

 

Там е работата, че климатиците и вентилационните системи не вкарват чист въздух в дома. Те работят с въздуха, който се намира в интериора, като това не изключва токсичните елементи, които може да са се натрупали от най-различни вреди източници в дома. Ето какво можете да направите, за да имате по-чист въздух вътре в дома си.

 

Проветряване на дома – сутрин и вечер преди лягане задължително, и през деня за стаите, които отоплявате или, които ползват климатик. Свежият въздух отвън е винаги най-доброто решение. Отворете прозорците и вратите, и усетете свежия прилив на чист въздух.

 

Забрана за пушене в дома – така ще ограничите вредните емисии от цигарите и ще ограничите неприятните миризми, които полепват по повърхностите в къщата именно от цигарения дим.

 

Ограничете почистването с препарати, които съдържат токсични химикали – на пазара вече има подобрени препарати използващи вещества, които са по-малко вредни и са направени точно с тази цел, да ограничат вредното въздействие на химикалите.

 

Използвайте аспиратор в кухнята и добра вентилация в банята – така ще си осигурите малко по-чист въздух и по-малко замърсяване в две помещения, в които чистотата е от голямо значение.

 

Използвайте климатика и отоплението вкъщи разумно – не превишавайте температурните норми характерни за сезона. Когато сте умерени и не държите прекалено топло в стаята през зимата, или не държите прекалено хладно през горещините, много по-лесно можете да усетите кога въздухът в стаята е замърсен и има нужда от проветряване. Иначе температурните екстремности спрямо външната среда пречат на сетивата и така човек остава изложен хем на непривичните за тялото температури, хем на мръсен въздух.

 

Източник: Vladives