Грижа за хоризонтални щори

By | 26.03.2019


Хоризонталните щори са практични и удобни за всеки дом и офис. Те ни помагат да се защитим от ярките слънчеви лъчи и от любопитните чужди погледи, създават хармоничен и стилен интериор. Предоставят ни много удобства, но се нуждаят и от периодични грижи.

На този вид щора се задържа прах дори и при ежедневно почистване. Специални антистатични четки, които се използват за почистване на прах от мебели и интериор, са подходящи и за тяхното почистване. Най-простото нещо, което е необходимо, за да се запазят изделията в перфектно състояние, е да се изтриват ламелите седмично с влажна кърпа. В търговията има специални четки за грижа, които ви позволяват да сведете до минимум времето за грижи за хоризонталните щори, но можете да ги поддържате и с нормална мека кърпа в перфектно състояние. Основното е да го правите редовно.

А какво ще стане, ако те, за съжаление, не са виждали влажно почистване за дълго време? В този случай, няма да бъде възможно да се ограничите с влажна кърпа, а в ход е необходимо да се използва тежка артилерия. Що се отнася до хоризонтални щори с метални ламели, които се използват на кухненския прозорец, те се замърсяват много бързо – мазнините, саждите и прахта се наслояват едновременно, създавайки много неприятно трио.

Ако в рамките на един или два месеца не сте намерили време за редовна поддръжка, тогава се подгответе за необходимостта от извършване на „основно почистване“. Какво може да ги измие? Тъй като става дума за висококачествени хоризонтални щори, изработени от висококачествени материали, техните ламели са устойчиви на химикали. Това означава, че разтвори на детергенти или прах са подходящи за измиването им.

Има два начина за измиване на хоризонталните щори – в работно състояние, без да се махат от прозореца или да се разглобят. Първият метод е по-лесен от гледна точка на времето, необходимо за премахване на структурата и инсталирането му обратно. С кърпата, навлажнена в сапунен разтвор, внимателно се измива всяка ламела, постигайки пълна чистота. След това се изсушават с кърпа без власинки. Този вариант е по-подходящ за умерено замърсяване на хоризонталните щори.

Вторият начин, който изисква демонтаж, ще трябва да се използва, ако върху ламелите има много прах и мазнини, а за почистването им е необходимо накисване.