За сигурност у дома направете смяна на щрангове

By | 11.09.2018


Едно от най-важните неща за сигурността на собственото жилище това е смяната на щрангове. Старите метални тръби са корозирали и създават много проблеми. Натрупаната във вътрешността ръжда намалява диаметъра, а грубата повърхност задържа отпадъците от отпадните води и резултата е запушени канали. Качеството на питейната вода се влошава, а налягането не позволява да стигне нормално на високите етажи. Появилите се пукнатини по тръбите могат да предизвикат наводнение, а това вече усложнява нещата – разправии със съседи и много разходи за възстановяване на нанесените щети.

Всички тези обстоятелства създават напрежение в дома и непрекъснато безпокойство. За да сте спокойни е най-добре да направите смяна на щрангове. За целта е необходимо решение на общото събрание на собствениците на жилища във входа или кооперацията, защото щранговете са обща собственост. Често не се стига до това общо решение. Това принуждава отговорните собственици да направят смяна на вертикалните тръби само в собственото жилище.

За да се осъществи този ремонт е необходимо да се предупреди домоуправителя, защото ще се наложи спиране на водата за известно време. Освен това трябва да има съгласието на съседите от горния етаж да не ползват известно време канализацията. Работата е отговорна и изисква много внимателно отстраняване на старите тръби, така че да се запази част от тях за връзка с новите. За да не си създадете допълнителни проблеми и много повече разходи е най-добре да разчитате на професионалисти от ВиК услуги. Така вие ще получите качествена смяна на щрангове срещу заплащане на изгодна цена и няма да си пропилеете времето за несвойствена работа.

Ремонтът приключва в рамките на един работен ден. Всички отпадъци се почистват – старите метални тръби, строителни отпадъци от разбиването, и се извозват на определеното сметище. За вертикални и хоризонтални тръби се ползват такива от полипропилен като вида им е съобразен с тръбопровода, за който са предназначени. Същевременно се поставят нови спирателни кранове на всеки щранг, за да се осигури лесното им обслужване.

Със смяната на щрангове вие си решавате всички проблеми, свързани с различние тръбопроводи. Забравяте за запушените канали, за високите сметки за студена и топла вода. Казано по друг начин вие си гарантирате спокойствие у дома.