Смяна на предназначението на сграда

By | 26.02.2018

stroitelstvoСъвременното строителство има много аспекти, то има много и най-различни задачи да задоволи очакванията и изискванията на предприемачи и собственици. В съвременната индустрия е много често практика да се променя предназначението на сграда, нещо което трябва да бъде изпълнено след спазване на съответните разпоредби. Една добра строителна фирма обаче може да изпълни всичките изисквания и чрез методите на съвременното строителство да внедри всичко нови изискуеми части към сградата.

Например, когато се променя предназначение на сграда се прави анализ на безопасността на сградата от гледна точка на новото и предназначение. Анализът се прави с цел да се определи какви нови системи за сигурност трябва да бъдат добавени, има ли нужда от нови помещения за тази цел, нови паркинг пространства и т.н.

Промяната на предназначението може да е свързана с по-големи такси, затова трябва да се види какви са възможностите според конкретната локация, какви сгради се допускат да съществуват от общия градоустройствен план. Ако сградата следва да приема много повече хора отколкото преди, трябва да се направи преоценка на настоящото водоснабдяване, канализация, пожарна безопасност. Когато е наложимо, наетата строителна фирма трябва да изпълни ремонт в тази посока.

При смяна на предназначението на сградата, новите собственици или предприемачите, които са платили на строителна фирма, трябва да се съобразят и с изискванията за достъп. Ако преди не е имало специално изисквания, то с времето нещата се променят и може да има нови изисквания от закона, които да наложат специални рампи и достъп на хора с увреждания, нови входове и изходи за безопасност. Сградата ще трябва да бъде разгледана и откъм структурата си. С години сградата може да е остаряла и ще трябва да бъде тествана дали отговаря на новите правила, зададени от законотворците.