Поставяне на плочки по стените и пода

By | 12.08.2016

220Поставянето на плочки по стените и пода е една от най-популярните услуги при извършване на ремонт и довършителни работи в един апартамент. Плочката е един от най-добрите избори за стени и подове, особено когато говорим за банята или тоалетната. Освен това тяхното поставяне не се ограничава само до това –  примери за това е използването им като вътрешна и външна украса.

Преди полагането на плочките, стените и пода трябва да бъдат подготвени – за целта трябва да се изглади повърхността им:

За подравняване на стените можете да използвате шкурка като свалите неравностите или облицовка от гипсокартон. За изравняване на пода можете да ползвате обикновени замазки, самонивелиращи се подови настилки или сухи замазки под нивото.

След приключване на тази дейност разполагате с вече готова зона за поставяне на плочки. Качествената основа  е много важна – от нея зависи, колко дълго ще издържат плочките или теракота, положени върху нея. Непосредствено преди поставянето на плочките, се грундира основата. Нанася се един слой грунд и след изсъхване може да започнете с поставянето на плочките.

При избора на плочки трябва да иматe предвид условията, при които плочките ще се използват след ремонта. Ето няколко прости правила:

За коридора и пода в кухнята плочките трябва да имат ниска водопоглъщаемост, добра механична якост, устойчивост на износване, в допълнение, е желателно да не са хлъзгави.  На тези условия отговаря например керамогранита. Изберете плочки с висока плътност и за предпочитане не по-нисък от 2-ри клас здравина.

За банята и тоалетната е по-добре да използвате плочки с ниска водопоглъщаемост и добра химическа устойчивост, поради присъствието на висока влажност и използването на препарати.

Не по-малко трябва да се внимава и при избора на разтвора за фугиране. Освен цвета, е от голямо значение и неговата устойчивост на всички видове замърсявания, които ще се появят след ремонта на апартамента. За подобряване на тези свойства, има специални средства, които се добавят към разтвора преди използването му, или след изсъхване.

Поставянето на плочки на стената и пода има две функции – разкрасяване и защита на повърхността от външни фактори, включително и времето.