Зъбният камък

By | 29.05.2013

dntНе съществува човек, който да не е имал проблеми със зъбите. Стоматолозите твърдят, че една от основните причини, които водят до нежелателни последствия, е образуването на зъбен камък, Но какво води до появата му и как да се предпазим от него?

Образуването на зъбен камък започва с натрупването на бактерии заедно с остатъците от храна, тъй като те се прикрепват към зъбите. Това предизвиква появата на зъбна плака, а ако тя не бъде премахната, се образува зъбен камък. Ето защо се смята, че основната причина за образуването на зъбен камък, е лошата хигиена на устата. Още по-често проблемът се среща при наличието на криви зъби, които не могат да бъдат добре почиствани.

От значение за предотвратяването на появата на зъбен камък е начинът на хранене. Консумирането на повече пресни плодове и зеленчуци спомага за механичното почистване на зъбите при процеса на дъвчене. Противоположно въздействие оказват сладкарските изделия, тъй като те благоприятстват формирането на плака. В действителност образуването на зъбен камък не може да се избегне, но е възможно процесът да се забави.

Проблемът се състои в това, че зъбният камък се формира постепенно и човек свиква с него. Първоначално езикът чувства грапавоста, а след това зъбът променя цвета си, което впоследствие води до появата на кариес, а ако не се вземат мерки, може да се стигне до пародонтит и до загуба на зъба.

За да забавите процеса на образуване на зъбен камък, е полезно след всяко хранене да изядете една ябълка или морков, или да дъвчете дъвка, тъй като това помага за възстановяване на киселинно-алкалния баланс и за механичното почистване на зъбите от остатъците от храна. Не забравяйте обаче, че по този начин не замествате миенето на зъбите, което е необходимо да бъде най-малко два пъти на ден (след хранене) и поне веднъж годишно да посещавате стоматолог.