Зидане на тераси с тухли или блокчета YTONG

By | 20.07.2018


Жилището ни се намира на десетия етаж в голяма жилищна сграда и терасите ни са на север. Като площ апартаментът ни е достатъчен, но пак се налага да направим нещо по терасите за да спрем силните северни ветрове и дъжда. За нас най-разумното решение е да се направи зидане на тераси с тухли. Консултирахме се с фирма, която се занимава основно с усвояване на тераси и те ни препоръчаха да ползваме газобетонни блокчета.

Аргументите им бяха всички в полза на блокчетата – основно заради това, че те не натоварват с тежестта си както тухлите. Разликата в теглото им на един квадратен метър е значителна – около два пъти тухлите са по-тежки. Освен това газобетонните блокчета има и редица други предимства. Те са произведени от суровина, която не съдържа токсични и канцерогенни вещества. Притежават добра устойчивост на ниска температура и са огнеопорни.

Зидането на тераси с тези блокчета е много лесно и може да се ползва не само циментова смес, а има съвременни високотехнологични лепила, с които зидарията става много стабилна. За този вид зидане на тераси задължително трябва да се ползва някакъв облицовъчен материал за да се запази от проникване на влага. Използването, например, на системата за облицоване на фасади сайдинг има не само декоративна функция, но и защитава порестата структура на блокчетата от проникване на влагата.

След като разбрахме за всички особености на този вид зидария, решихме да ползваме за зидане на терасите фирма. Разбрахме се с представител на избраната от нас фирма за времето на започване. Уговорката ни беше те да закупят всички нужни материали, защото имат опит и знания за всичко необходимо. Работниците бяха много добри професионалист и разполагаха с всички необходими инструменти за работата си. За кратко време терасите ни бяха иззидани. Освен това решихме да се направи и топлоизолация, за да можем да ползваме терасите и през студените месеци. През това време беше готова и дограмата от ПВЦ, което позволи напълно да се приключи работата по терасите.

Сега се радваме на постигнатото – приятно и чисто е, няма вятър и дъжд, не ни затрупва и снегът. Казано накратко: започнахме със зидане на тераси, но приключихме с напълно усвоена площ.