За музите и музиката

By | 26.11.2015

muziteКое е първо, кокошката или яйцето? Подобен въпрос можем да си задаваме и за музите, и музиката. Ако се опитаме да достигнем до дълбочината на въпроса обаче, ще се завъртим в кръг, точно както музите танцуват около Аполон, докато той свири на магическата си арфа.  Не е тайна, че съвременната европейска цивилизация дължи много на културното наследството получено от древна Гърция и по-късно Римската империя. Това се отнася в голяма степен и за България, защото тя като територия също е била арена на истории, които днес за нас са митове и легенди.  Достатъчно е да споменем имената на Орфей, тракийските царе Рез и Евмолп ( създател на днешния Пловдив) – момчета, синове на музите; поне според древните писания.

Езикът ни води натам, да смятаме, че думата музика е произлязла от общото наименование на музите – на древногръцки Mousa или Moisa, чието начало е в индоевропейските протоезици –  mousike – изкуството на музите, и крайното mousikos – свойствено на музите. Предполага се, че в началото музите са били покровителки на поетите (в онези времена също и музиканти, свирели сами съпровода си). В по-късни времена музите обхванали всички свободни изкуства и науки – оттам и тяхната връзка с думата музей – (Mouseion, седалище на музите).

Класическите музи са 9 на брой – Дъщери на Зевс и Мнемозина (паметта). Калиопа, Клио, Урания, Ерато, Евтерпа, Мелпомена, Талия, Терпсихора и Полихимния. По длъжност: епическа поезия, история, астрономия, любовна поезия, музика, трагедията, комедията, танците и химните. В частност музата на музиката е Евтерпа. Изобразявана е с флейта, но и няколко от сестрите и също се изобразяват с музикални инструменти. Подсказка, че вдъхновението винаги е съпровождано с музикалност в мислите. Както дори и Айнщайн е твърдял. За древните ни предшественици, музите са били покровителки, част от личното им усещане за изкуството или науката, които те упражнявали. Днес ние сме приели, че музата е само вдъхновителка. Тя сама избира кого, как и кога да вдъхнови, и ако Вие сте артист или творец, поне се погрижете за материалите и тренировките; така една от музите, все ще дойде.

Вижте повече на: Music-Shop.bg