Позволете на децата да се обличат сами

By | 06.07.2016

Детска рокляМодата от дълго време не е запазена само за възрастните, но и за децата. Редица модни дизайнери и фирми за облекла вече изработват детски дрешки, подходящи за малки или по-големи деца. В същото време те не само улесняват майките в избора на подходящо облекло, но също така им дават и възможност да помогнат на своите деца сами да изберат, какво да носят.

Дрехи, обувки, аксесоари — вкусът на детето се развива с годините, но вместо вие да му налагате какво да носи, дайте му възможност само да избира подходящите комбинации за обличане. Това не означава да му дадете пълна свобода, а само да поставите граници при пазаруването.

Много майки могат да свидетелстват как техните момиченца още след навършването на първата си годинка, показват с пръстчето си дрехите, които са искали да носят в определен ден. Или пък са на пазар с количката, когато малката госпожица е запленена от някаква апликация и с интерес я наблюдава, опитвайки да покаже, че я иска.

Многообразие от цветове, приятни материали, апликации — всичко това гъделичка детската фантазия и не е изненадващо, че обикновено момичетата искат дрехи, които са с апликации на приказни героини, или напомнят на игри и забавления.

Момчетата пък от най-ранен период искат да носят тениски, анцузи или якета с образа на някой супер герой от анимационните филми, както и дрехи, на които са изрисувани интересни мотиви, като автомобили, влакове, топки, самолети. Дайте им възможност сами да изберат дрехите, които искат да носят.

Прохладно, удобно и чисто

Колкото и голяма свобода да давате на малките деца по отношение на избора на детски дрехи, много е важно, те да са съобразени със сезона, в който сте ги купили. Особено, ако е през зимата или лятото. За малките деца важното е дрехата да бъде удобна, да е с копчета или цип, за да може лесно да се сваля и най-вече да държи хладно през лятото и съответно, ако пазарувате за зимата — да пази топло, но да не спарва.

Що се отнася до облеклото, което е подходящо за обличане за детска градина, най-добрият избор са памучни анцузи и панталонки, или роклички, които детето ще му осигурят нужната свобода. Не е тайна, че всички момиченца или момченце вече искат сами да избират дрехите си за обличане в детската градина. Дайте възможност на децата, сами да определят какво да носят, но с условие, че дрехите трябва да бъдат удобни, чисти и с точния размер.

Що се отнася до съответния цвят или материя, това са неща, на които децата обикновено не обръщат внимание. Затова на вас се пада тежката задача, да внимавате, детето ви да избере облекло подходящо за сезона. Изследванията показват, че децата започват да създават своя стил още на десет години. За да им помогнете да се изявят по отношение на модата, можете да направите следното: определете им бюджет, който ще могат да харчат за пазаруване на дрехи, но ги предупредете, че не могат да купят всичко, което им харесва. Поздравете техния избор, защото модата е един от начините, чрез който децата изразяват себе си.