Ваксината – защита от пневмония

By | 05.03.2013

preventiva1Пневмонията е възпаление на белите дробове. Тя може да бъде предизвикана от бактериална, вирусна или гъбична инфекция, както и от химическо или физическо нараняване на дробовете. Проявява се чрез кашлица, задух, болки в гърдите и треска.

Ваксините са единственият начин за предотвратяване на пневмококовите инфекции, които се явяват основната причина за появата на пневмония при възрастните. От пневмонията могат да възникнат сериозни усложнения – абсцес и гангрена на белия дроб, плеврит, плепрален емпием, остра дихателна недостатъчност, ендокардит, менингит, белодробен оток и сепсис. В зависимост от причината и видът на пневмонията, се използват лечения с различни антибиотици.

Особено уязвими от пневмония са възрастните над 65 години, лицата, злоупотребяващи с алкохол, болните от СПИН и рак, както и онези с хронични белодробни заболявания, бъбречна недостатъчност и диабет. Пневмококите могат да предизвикат не само пневмония, но и отравяне на кръвта (сепсис) и менингит. Смъртността от пневмония е много висока и достига 5%, т.е. един от всеки двадесет болни умира.

Ваксинацията срещу пневмония се провежда еднократно, а реваксинацията се прави само на пациентите с много висок риск (например с аспнея, HIV инфекция и т.н.) и не по-малко от 3-5 години след ваксинацията. В действителност ваксината срещу грип също е икономически обоснована, особено при грипни епидемии, когато около 15% от населението проявява симптомите.

Ако грипът е без усложнения, възрастните остават в болнични за 5-10 дни, тъй като в противен случай ще заразят много други лица. След грипа обикновено възникват усложнения – бронхит, отит, пневмония и други инфекции, като в тези случаи болестта може да продължи няколко седмици.
Снимка: lachiacchiera.it